12 lut 2017

Cisza przed burzą. Herbata imbirowa

Pisałem co innego, ale z stwierdziłem, że przerwę pisanie i pokażę Wam, co robię dla siebie i mojego dziecka z ZA, żeby wzmocnić jego odporność:



Jest to herbata imbirowa. Bardzo zdrowa, wzmacniająca odporność, zawierająca witaminy i substancje znacznie zdrowsze, niż pastylki, sztuczne napoje typu "multiwitamina" itp. Ma właściwości jak napój energetyczny (nie należy podawać na wieczór), jest zdrowsze od kawy.

Składniki:

  1. herbata czarna, earl grey - zrobiłem sobie czas jakiś temu przyjemność i kupiłem nieco droższą, w bardzo ładnej, kolorowej puszcze.
  2. Miód lipowy - dostałem od mamy. O wiele zdrowszy od cukru, łagodzi stany zapalne, wzmacnia odporność zimą
  3. Koncentrat soku malinowego - Herbapol. Zawiera witaminę C
  4. Imbir - do kupienia w większości warzywniaków. Działa nieco jak antybiotyk. Zawiera mnóstwo witamin, mikroelementów, antyoksydantów, wzmacnia odporność i siły witalne organizmu.
  5.  Dzbanek - zwykły, toporny, z jakiegoś bazaru. Nie wiem czy mi się podoba, ale ma jedną zaletę w moim splądrowanym mieszkaniu: jest!

Sposób przyrządzania: 
  1. Do dzbanka wrzucamy półtora łyżeczki herbaty czarnej,
  2. Zalewamy wodą prawie do pełna
  3. Czekamy 3-5 minut, aż plujka się zaparzy
  4. Słodzimy: 3 łyżeczki (bardzo pełne) miodu, 1/3-1/2 szklanki koncentratu
  5. Dorzucamy kawałek imbiru (wielkości połowy kciuka, obrany, umyty, pokrojony w cienkie paski)
  6. Czekamy 5 minut, aż gorąca woda wyciągnie olejki z imbiru.

Sposób podania:
  1. Na gorąco - rozgrzewająca pyszność!
  2. Na zimno - orzeźwiająca pyszność!

Polecam dla Waszych dzieci i dla Was samych - usprawnia myślenie i podnosi kondycję!
Autor :)

6 komentarzy:

  1. Czarna herbata i koncentrat to nie bardzo ;) Mało to naturalne ;) Ja polecam coś jeszcze innego z imbirem- też do picia i to całkiem naturalne:
    1. Przygotowuję dzbanek 1,5 litrowy, żaroodporny.
    2. Wrzątkiem zalewam kawałeczek obranego i startego lub pokrojonego w cienkie plasterki imbiru (pół kciuka wystarczy ;) )
    3. Po 10 minutach dodaję 3 plastry cytryny.
    4. Po kolejnych 10 minutach dodaję dużą łychę miodu.
    5. Do picia na ciepło i zimno.
    Można dodać opcjonalnie plaster pomarańczy czy 2-3 goździki do zaparzenia.

    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podoba mi się! Sądziłem, że z Herbapolu skoncentrowany sok malinowy jest całkiem naturalny.

      Usuń
    2. Super. Mam tylko jedno ale... Nie radzę dodawać miodu do wrzątku lub w ogóle do herbaty o temperaturze wyższej niż 40stopni. Zabija się w ten sposób wiele cennych składników. Ale napój świetny i smaczny.

      Usuń
  2. Pyszna i do tego poprawia odporność

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka herbatka na pewno fajnie wpływa na odporność organizmu, do tego jeszcze miód i cytrynka

    OdpowiedzUsuń